Att kolla tillbaka på året 2023 utifrån barnkonventionen är ingen rolig historia, inte om vi kollar nationellt (eller globalt). Det finns givetvis en mängd olika händelser, lagstiftningar, projekt och förändringar som förstärkt barnets rättigheter och möjliggjort för barn att få tillgång till sina rättigheter. Självklart finns det. Men det finns alldeles för många förändringar som driver bort synen på barn som rättighetsinnehavare och som visar hur långt vi har kvar till barnkonventionen blir verklighet för varje barn.
Men. Mitt i allt, så finns det ju människor och organisationer som gör så mycket bra, som driver på, protesterar och förändrar. Som kämpar. Det är en av dom finaste grejerna i mitt jobb, att jag får möta så många som agerar för barnets rättigheter. Några av alla dom roliga, viktiga uppdragen tänkte jag skriva nåt om här. Som en slags tillbakablick och summering av året 2023 och mitt arbete med barnkonventionen.
Januari, Sverige granskades av FN
I januari genomfördes hearingen som en del i granskningen av Sveriges arbete med barnkonventionen. Hearingen är ett möte där representanter från Sverige får svara på frågor från FN:s kommitté för barnets rättigheter, om hur vi arbetat för att främja barnets rättigheter. Hearingen äger rum i Geneve, i Palais Wilson, och frågorna baseras på rapporterna som Sverige lämnat in, och dom möten som FN:s barnrättskommitté haft med olika civilsamhällesorganisationer.
Den här hearingen kunde jag tyvärr inte va fysiskt på plats (Kan berätta mer om dom andra tillfällena när jag var på plats nån annan gång). Hursom. Hearingen är viktig, den ger dels en slags lägesbild och framförallt får Sverige rekommendationer för arbetet framåt. Vad är det vi behöver göra mer för att säkra varje barn sina rättigheter. (Mer hur en granskning går till kan du höra i avsnitt 6 av Barnrättssnack)
Januari va också poddinspelningsdagar, jag och Linus va i Stockholm och spelade in ett gäng avsnitt av Barnrättssnack. Och i slutet av januari så drog säsong 5 igång!
Februari, Resande och concluding observations
Februari började jag i Gnesta med föreläsning för socialtjänsten, panelsamtalade om demokrati och barnets rättigheter på konferensen Förskola21. Och jag hängde också på Folk & Kultur i Eskilstuna. En mötesplats och konferens för frågor om kultur. Jag modererade ett samtal där kulturförvaltningen i Malmö pratade om den resurskartläggningsmodell som vi tog fram. Det är ett väldigt viktigt arbete som fler borde ta del av. (Vi har också pratat lite om det i Barnrättssnack, avsnitt 74). I korthet handlar arbetet om att få kunskap om hur resurserna fördelas, om barn är så prioriterade som alla alltid säger. Och i såna fall kunna se, på vilket sätt är dom prioriterade. Ett arbete som typ alla borde göra!
Och, så kom ju också dom sammanfattande slutsatserna från FN:s kommitté för barnets rättigheter. En kan säga att det är en slags summering av vad Sverige behöver göra för att leva upp till barnkonventionens krav dom kommande åren. I avsnitt 82 av Barnrättssnack så pratar vi om rekommendationerna om du vill veta mer.
Mars, En del fokus på barnets bästa
Inledde mars månad med en föreläsning för konstnärerna och dom som jobbar med projektet den Barnkonventionella lekplatsen. Vi har träffats och snackas innan, om barnrättsperspektivet och framförallt kring delaktighet och inflytande i arbetet med lekmiljöer för barn. Projektet är nu i slutfasen, och i korthet handlar det om att barn tillsammans med olika konstnärer skapar lekmiljöer.
Hängde också i Umeå med Brottsoffermyndigheten, som en uppföljning på förra årets träff. Träffade myndighetens olika grupper och pratade om vad som hänt sen sist och liksom vilka fler steg som kan va viktiga för respektive grupp. Vi pratade en hel del om att kommunicera och lyssna till barnet.
Åsså hade vi uppföljningsträff i Halmstad, om kommunens arbete med barnkonsekvensanalyser. Vi gjorde ju ett stort jobb under 2022, med ett gäng utbildningar och processledning för att komma vidare i arbetet. Nu va det en träff för att samla erfarenheterna och titta liksom både bakåt och framåt.
April, Ledighet och konferenser
April va en lite annan månad, en pausmånad. Jag va ledig en hel del vilket kändes väldigt lyxigt och fint. SÅ det blev en kombination av att preppa och planera framåt, och sen va det ett par konferenser. Exempelvis va det ju Barnrättsdagarna och jag föreläste på Bris konferens om dom yngsta barnen, om rätten till stöd tidigt i livet.
Maj, Resande
Spela med lagen, det är ett väldigt intressant projekt! Det handlar om att ta fram ett stort fysiskt spel om barnkonventionen. Och dom som tar fram spelet är ett gäng ungdomar. Ägare är föreningen Dramamera och jag har förmånen att sitta i styrgruppen för Spela med lagen. Hur som, vi hade en heldag tillsammans med ungdomarna, där vi pratade om kritiken Sverige fick av FN:s barnrättskommitté och vi hade också uppföljning sen förra mötet. Har fått förtroendet att vara deras ombudsperson, så vi hade en uppföljning kring allt från arbetsmiljö till tidplan och planering. Förhoppningsvis får ni höra gänget i Barnrättssnack under 2024. Om vi får till logistiken, Spela med lagen finns i Sandviken nämligen.
Plus, jag föreläste i Strömstad, för kansliet på Min stora dag och Scenkonst Sörmland i Eskilstuna.
Juni och juli, Avrundning, planering framåt och ledighet
I korthet handlade sommarmånaderna om att spela in dom sista avsnitten av Barnrättssnack, planera för höstens grejer, exempelvis samtal på Bokmässan och ett gäng föreläsningar. Åt också väldigt mycket glass, godis och sånt!
Augusti, Fokus på Barnrättsssnack
Kickade igång hösten med inspelningsdagar av säsong sex av Barnrättssnack!
Och vi startade också upp en ny omgång av kursen Barnets rättigheter - en fördjupning via podd. Kursen som jag och Linus har på Dalslands folkhögskola. Det är en helt digital kurs om barnkonventionen där fokus inte är att liksom lära x antal olika faktagrejer. Utan fokus är samtalet om barnets rättigheter. VI har också valt att göra kursen utan kurslitteratur att läsa, vår podd Barnrättssnack är kurslitteraturen. I korthet är upplägget så att deltagarna får anvisningar om vilka avsnitt en ska lyssna på, en får några reflektionsfrågor eller uppgifter att göra och sen ses vi på digitala seminarier där vi fördjupar samtalet. Ett upplägg både vi och deltagarna är väldigt nöjda med!
September, Firande av 100 avsnitt!
På Alfons Åbergs kulturhus firade vi att Barnrättssnack fyllde 100 avsnitt. Måndag den 4:e september släpptes det 100:ade avsnittet av barnrättssnack, fattar du hur många minuters prat om barnets rättigheter som finns tillgängligt!? Det va en fin firandekväll, vi lekte, körde quiz, åt godis och lekte lite till. Det va himla fint att uppmärksamma Barnrättssnack med lite skoj!
Jag spenderade också två dagar tillsammans med socialförvaltningen på Ekerö kommun där vi tittade på hur dom kan bli bättre på att göra barnkonsekvensanalyser och hur det kan bli mer enhetligt över verksamhetsområdena kring analyserna.
Hängde också mer med Scenkonst sörmland, modererade samtal på Bokmässan. Och en helg och avslutning för stora delar av Min stora dags barn- och ungdomsråd. Några i rådet har blivit så gamla att dom inte längre är barn, vi hade en fin helg där vi jobbade som vanligt och samtidigt tackade av Clara, Olivia, Nanna och Noah. Dom har alla varit med från start, och dom låg ju bakom Glada John och Arga Lisa (om vuxnas bemötande).
Oktober, Internationella barndagen
Första jobbdagen i oktober var ju också internationella barndagen. En dag som oftast brukar handla mer om kanelbullar och kanelbullens dag än barnets rättigheter (skriver mer om det en annan gång). Tog del av ett viktigt samtal om Kultur som verktyg för att läka trauman och stödja sårbara barn och unga och föreläste sen på kvällen för innebandyföreningar i Gävleborg, Uppsala och Dalarna. Vi pratade om vad en innebandyklubb kan göra och tänka på i sin roll som förening när det handlar om att tillgodose barnets rättigheter.
Va också med med i panelsamtal på konferensen Skolledare21 tillsammans med Magnus Jägerskog från Bris, Lilian Helgasson från Sveriges elevråd och Peter Bragner från Stockholms stad där vi pratade om ledarskap och ungas psykiska ohälsa och framtidstro.
November, att föreläsa tillsammans
För två år sen släpptes boken Barnkonventionen i socialtjänsten som jag och Ann Rask Samuelsson skrev och på Socionomdagarna föreläste vi tillsammas för första gången! Det va såklart med utgångspunkt i boken, men vi fokuserade på barnets bästa, om praxis, hur en gör en prövning och liksom allmänna medskick kring barnkonventionen, barnets bästa och barnkonsekvensanalyser.
Fick göra en till tillsammansföreläsning! Om rätten till lek, konst och kultur och vikten av skratt tillsammans med artisten Camilla Rud för Clowner utan gränser. Clowner utan gränser ordnade utan tvekan det roligaste seminariet på hela MR-dagarna i Helsingborg.
Va också i Östersund och hade en heldag på Birka folkhögskola, åkte till Olofström och föreläste om barnets rätt till inflytande och träffade personalen på Kungälvs bibliotek för en kortare föreläsning. Plus föreläste och panelsamtalade på Erikshjälpens konferens på barnkonventionens födelsedag, med bland andra Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin.
December, Avrundningar
Decembers första dag hängde jag i Marks kommun hela dagen, på kommunens forum för barn och unga. Jag hade fått uppdraget att leda deltagarna genom barnets rätt till inflytande och delaktighet. Det va en dag som dels skulle ge ny kunskap, möjligheter till att dela erfarenheter och peka i en riktning framåt. Och det gjorde det!
Avslutade också uppdraget för Scenkonst Sörmland, ett uppdrag som pågått under året. Det har bland annat inneburit en genomlysning av regionens styrdokument och verksamhetens handlingsplaner, vi har gjort en kompetensutvecklingsplan och jobbat utifrån den. Vi har pratat om allt från barnets rätt till kultur och konst, att slippa diskriminering, inflytande och delaktighet och att göra barnkonsekvensanalyser.
Vi hade också avslutningsseminarium i barnkonventionskursen på Dalslands folkhögskola. Där deltagarna presenterade sina reflektioner över kursen och det vi samtalat om under hösten.
Så det va en hel del avslutningar, avrundningar och tack. Och sen lite ledighet.
Tack för 2023, nu kämpar vi vidare i 2024
Är väldigt tacksam över att jag har fått möta så många härliga personer och organisationer, som alla kämpar för fullt för att fler barn ska få tillgång till sina rättigheter.
Tack för att jag fått jobba ihop med er!