Åsa Ekman

Om mig

Jag ska vara ärlig. Jag gillar inte att prata om mig själv – jag vill ju prata om barnrättsfrågor! Men eftersom du har surfat in på min sida, och förhoppningsvis överväger att anlita mig, är det rimligt att anta att du kanske vill veta lite mer om mig.

Den korta versionen är att jag har arbetat med barnkonventionen i drygt 20 år. Jag är i dag författare och konsult och jag hjälper organisationer att integrera ett barnrättsperspektiv i arbetet. Utöver det sitter jag i styrelsen för Bris och Clowner utan gränser, och är initiativtagare till och driver podden Barnrättssnack, tillsammans med Linus Torgeby.

Typ så.

För dig som vill veta ännu lite mer, kan jag berätta att jag har drivit eget företag sen 2018 och har i rollen som konsult hjälpt och arbetat tillsammans med närmare en tredjedel av Sveriges kommuner, flera myndigheter, regioner och länsstyrelser samt de största civilsamhällesaktörerna och barnrättsorganisationerna.

Under mina år som anställd jobbade jag under en tid som ungdomssamordnare med ansvar för att utveckla kommunens demokratiprocesser för och tillsammans med unga. I arbetet med ungas inflytande tog jag tillsammans med Kungsbacka kommun fram konceptet kommunutvecklare – ett inflytandearbete som än idag, många år senare, lever vidare i många kommuner, regioner och organisationer runt om i Sverige.

Jag har också varit anställd i olika kommuner för att implementera och genomföra barnkonventionen, bland annat som Jönköpings kommuns första barnstrateg. Under åren i kommunen arbetade jag fram Sveriges största kommunala utbildningspaket i barnkonventionen, som togs vidare ut i Jönköpings län och erbjöds samtliga kommuner, ideella organisationer i länet och regionens medarbetare.

Även vid sidan om arbetet har jag under en lång tid engagerat mig i frågor om barns rättigheter. Under drygt 20 år var jag aktiv inom Rädda Barnen, där jag bland annat var lokalföreningsordförande och projektledare för samtalsgrupperna Ellen, ordnade politikerdialoger och berättade, i egenskap av barnkonventionsinformatör, för barn om deras rättigheter. De sista åtta åren var jag ledamot i riksförbundets styrelse. Idag är jag ledamot i styrelserna för Bris och Clowner utan gränser.

Och för dig som är riktigt tålig och har orkat läsa så här långt, kommer avslutningsvis lite humble brag. 2019 fick jag nämligen utmärkelsen årets alumn vid Högskolan i Halmstad, något som jag naturligtvis är otroligt stolt över. Så här löd motiveringen;

”Utmärkelsen Årets alumn vid Högskolan i Halmstad 2019 går till Åsa Ekman för hennes arbete för barns rättigheter och stora kompetens inom området.

Åsa Ekman är en person som gör skillnad. Ända sedan studietiden på programmet Sociologi och socialt utvecklingsarbete, 2002–2005, har hon haft ett stort och brinnande engagemang för att förbättra barns levnadsvillkor utifrån FN:s barnkonvention. Med titlar som demokratiutvecklare, ungdomssamordnare, barnstrateg och barnrättskonsult har hon hjälpt ett stort antal kommuner, myndigheter och organisationer att förstå, implementera och genomföra FN:s barnkonvention.

Åsa Ekman är en inspirerande föreläsare och fantastisk förebild för studenter på Högskolan i Halmstad. Hon har också varit uppdragsgivare för olika studentprojekt. Med sitt levande och berörande sätt har hon en särskild förmåga att sprida kunskap och generera nya tankar hos sina åhörare. Ingen går oberörd från ett möte eller en föreläsning med Åsa Ekman. Som alumn har Åsa Ekman gett väldigt mycket tillbaka till ämnet sociologi, vilket gör henne till en mycket god ambassadör för Högskolan i Halmstad”.

Nog om mig.
Nu vill jag veta, 
hur kan jag hjälpa dig?

    Följ
    Nyhetsbrev
    Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

    Copyright © Alla rättigheter förbehållna

    crossmenuchevron-down