Artikel 2

Allas lika rättigheter

Varje barn har rätt till alla sina rättigheter – det är en av de mest grundläggande aspekterna av barnkonventionen. Även om Sverige är ett väldigt bra land för barn att växa upp i, är det inte det hela tiden. Och inte för alla. Därför är det viktigt att skapa förståelse för barnkonventionens diskrimineringsgrunder, och ha koll på vilka hinder som kan stå i vägen för olika barns möjligheter att använda sig av sina rättigheter.

Vad behöver du hjälp med?

Denna viktiga förståelse kan skapas med hjälp av enkätundersökningar om barns levnadsvillkor, genom att arbeta med normkritiska perspektiv i sin aktivitetsplanering, eller genom att försöka nå de barn och unga som idag inte har kännedom om de verksamheter de har rätt till.

Jag kan exempelvis hjälpa er att utreda om barns levnadsvillkor, se om era styrdokument täcker in barnkonventionens diskrimineringsgrunder och ta fram handledningsmaterial med övningar och lekar att göra tillsammans med barnen. Jag kan också utbilda er kring just artikel 2 om allas lika värde och rättigheter.

Hur kan jag hjälpa er göra skillnad för barn?

Lär dig mer

Vill du veta lite mer om allas lika rättigheter, ska du lyssna på avsnitt 63 av podden Barnrättssnack.

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

locationcrossmenuchevron-down