Lego serious play

LEGO® SERIOUS PLAY®

Trött på vissa typer av möten? Såna där 20% av personerna i mötet tar upp 80% av tiden, och där snacket verkar gå på repeat? Eller där alla är ’överens’, säger många fina ord och sen händer inget ändå?

Vill du testa ett nytt typ av möte? Bra! Det finns andra sätt att ha möten på! Ett av dom har jag blivit mycket förtjust i, nämligen metoden LEGO® SERIOUS PLAY®!

Det är inte så ofta jag själv, som utbildare går på utbildningar och får chans att va deltagare. Men! Förra veckan fick jag äntligen själv gå en utbildning, en jag spanat på i många år men liksom inte riktigt fått ihop tid eller plats för. Men nu så! Otroligt intensiva dagar, och nu är jag ceritiferad faciliterare i metoden LEGO® SERIOUS PLAY®!

Jag är såklart partisk, men vill du ha ett annat typ av möte, så tycker jag du ska höra av dig!

Vad är LEGO® SERIOUS PLAY®?

Superkort förklarat är Lego serious play en workshop-metod. Du går in i en workshop och kommer ut med nåt slags resultat kopplat till det du vill undersöka. Det är en metod som funkar med dom flesta områden, eller trixiga, komplexa frågor (alltså mer än i barnrättssammannhang) typ en team-buildning, hitta strategier, samarbete, ledarskap osv osv osv. 

Det handlar om tänkande, kommunikation och problemlösning. Metoden bygger på forskning om lärande, om hur vi får fram den kunskap vi redan har i en grupp och hur vi möjliggör engagemang i mötet. Och det är en metod som testats i många många många år i alla möjliga länder, sammanhang och med personer i många åldrar och yrken.

Det är halvt omöjligt att förklara exakt vad en gör under en sån workshop. Du behöver uppleva det. Men. En workshop med Lego serious play som metod: 

  • skapar ett maktförskjutande från några få till alla i mötet
  • är mer effektivt än många andra workshopmetoder
  • bygger på evidens om allt från flow till lärande
  • är inkluderande 
  • gör det mycket lättare att komma ihåg vad som faktiskt sagts
  • får folk att engagera sig och gör det lättare att ta ansvar för resultatet
  • och framförallt, det är kul! 

Här beskriver två av dom som arbetat fram metoden, lite mer om vad som händer i en workshop. Även om dom också säger, att du måste uppleva det.

Hur växte metoden fram? Och vad har det med Lego® att göra?

Det är en lång historia om hur metoden växte fram, och du kan läsa mer om det här. Men den korta versionen är att i mitten av 1990-talet ville dåvarande Lego®-chefen Kjeld Kirk Kristiansen hitta en ny strategi, för att som organisation kunna va fortsatt relevanta när barn börjar leka på annat sätt. Kommer barnen i framtiden va intresserade av Lego? I detta arbetet var han missnöjd över hur arbetet med företagets strategi utvecklade sig. Han menade att mycket av Lego handlar om att föreställa sig andra världar, medans resultatet av företagets strategimöten va motsatsen.

I en kombo av två professorer (Johan Roos och Bart Victor) och chefen för Legos produkt- och utbildningsdel (Robert Rasmussen) skapades ett nära samarbete för att se hur Lego kan användas för ett företags strategiarbete. Efter en hel del jobb och (sen även tillsammans med Per Kristansen) så lanserades metoden Lego Serious Play i början av 2002. En modell med 4 steg, som involverar just Lego.

Rent formellt så va det inte Lego som företag som tog fram modellen, utan ett dotterbolag typ. Men under ett tio-tal år drevs metoden och faciliteringen från Lego. Idag drivs arbetet av en organisation, typ nätverksförening som säkerställer att metoden innehåller samma kvalitet och utbildar nya faciliterare för metoden. Och Lego som företag producerar själva Legot som används i workshopparna.

Vad har LEGO® SERIOUS PLAY® med barnkonventionen och barnets rättigheter att göra?

Den här workshop-metoden togs inte fram för barn, och används allra allra oftast för vuxna. Men funkar såklart att göra med barn och unga också. Men det är som sagt en metod framtagen för vuxna och för att hitta hållbara strategier och team i olika organisationer.

Det inte heller en metod som tagits fram utifrån tanken om rättigheter. Men, jag ser att det finns väldigt många kopplingar och hela grunden i metoden bygger ju på tanken att fler behöver få ta del i möten. Och det behövs ett maktförskjutande, särskilt i möten som involverar både barn, unga och vuxna.

Eftersom mycket av arbetet med att integrera barnkonventionen i en organisation handlar om människor, så kan Lego Serious Play va ett värdefullt verktyg att komma framåt. Jag tror att vi i en workshop kan synliggöra attityder, vägledande principer, utmaningar i arbetet med implementering men också hitta strategier att komma framåt. Och att kunna testa dom strategierna. Liksom allt i ett i samma workshop!

Det är såklart ingen tusenprocentig lösning, för ni måste ju fortsatt göra jobbet efteråt. Men metoden har visat sig skapa större engagemang och en längre hållbarhet för att människor tenderar att ta större ansvar efter en Lego Serious play workshop än andra möten.

Jag tror med andra ord att Lego serious play kan va värt att testa för att komma vidare i barnrättsarbetet en organisation.

Och jag är extra mycket sugen på att köra en workshop för: 

  • interna barnrättsnätverk för det gemensamma arbetet framåt
  • att förändra arbetssätt och metoder för att involvera och möjliggöra barns och ungas inflytande
  • att kolla på arbetet med barnkonsekvensanalyser och prövningar av barnets bästa
  • att hitta strategier för att integrera barnrättsperspektivet i nämnds- eller styrelsebeslut 

Och såklart tusen mer grejer. Det gör vi ihop tycker jag!

Hör av dig! Så tar vi en digital fika och snackar mer tycker jag! Nu när jag äntligen är Certified facilitator of LEGO® SERIOUS PLAY®!

Åsa Ekman
maj 13, 2024

Senaste inlägg

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

crossmenu