En bild på Åsa Ekman och Linus Torgeby, som driver podden Barnrättssnack. En podcast om barnkonventionen och barnets rättigheter. Åsa och Linus sitter i en trappa och tittar in i kameran.

Barnrättssnack - en ny säsong har kickat igång!

Säsong 7 av Barnrättssnack rullar för fullt!

Du vet, podden om barnkonventionen där jag och Linus Torgeby pratar och pratar och pratar varendaste måndag på temat barnets rättigheter. Ibland själva, ibland där Linus skådespelarpersonifierar nån funktion och oftast med eminent gäst!

Det blir ungefär 22 timmars snack om barnkonventionen i vår!

Den här våren satsar vi på 22 avsnitt. Och det blir en alldeles löövely kombo, om jag får säga det själv! Två avsnitt har redan släppts. Ett avsnitt om där vi pratar om barnets första, vad är viktigt för barnet och vad är viktigt för oss vuxna när vi pratar om saker som kan vara barnets första? Den här veckan pratar vi om ett dygn för ett barn i en kommun, och vi återkommer till den otroligt viktiga fråga: finns barnen ditt jobb eller jobbar du för och i barnens liv?

Nu på måndag (2024-01-29) flyttar vi för första gången faktiskt fokus från barnet och riktar blicken mot vuxna barnrättskämpar. Jag möter många i mitt jobb som tycker barnrättsarbetet är ett ensamt jobb, en känner sig ofta jobbig och det är dessutom rätt ofta motvind i arbetet med barnkonventionen. Det blir ett avsnitt om etik, värderingar och etisk stress. Vi gästas av psykologen och författaren Henrik Åstrand Freidlitz och det är ett avsnitt med tips om rebellrörelser, att odla och att skratta. Det tycker jag du ska kolla in! Och tipsa gärna nån som kämpar i motvind. 

En härlig blandning av olika ämnen och gäster på temat barnets rättigheter och barnkonventionen

Varje måndag hela våren kommer ett nytt avsnitt av Barnrättssnack! Vi kommer exempelvis snacka om:

  • barn och unga som ledare och styrelse i en idrottsförening. Vad gör det med en verksamhet där barnen skapar aktiviteter, riktlinjer och förhållningssätt? Vi träffar ordföranden Astrid Åberg, styrelseledamoten Mia Eriksson och grundaren Ali Salah möter oss i avsnitt 118 om barns och ungas driv och gemenskap
  • att stå utanför ett hem, om barn utan bostad. Vad kan det innebära att vara barn och ens familj tvingas bo på vandrarhem, flytta runt mellan tillfälliga eller akuta boenden? Hur påverkar det barn och barns möjligheter att använda sina rättigheter? Tove Samzelius, lektor i socialt arbete vid Malmö universitet berättar om sin forskning i avsnitt 119.
  • kontaktpersonsverksamheten i Malmö stad. Det blir ett samtal om relationer, att ha kul och va en vän. Går det att översätta relationer i text och hur förmedlar en det stora och viktiga i att ha en kontaktperson i ord? Vi gör ett försök, där Magnus Anderssson samordnare för kontaktpersonsverksamheten Lss i Malmö stad berättar om att försöka va rock n roll och bända boxar för barnet i avsnitt 120.
  • filmfestivalen i Malmö som under en hel vecka visar supermycket film runtom på biografer i Malmö. Vi pratar med Julia Granath, i avsnitt 121, som är festivalgeneral om vikten av att dela filmupplevelser och det blir dessutom filmtips och hur en kan skapa barn- och ungdomsdrivna event.
  • allaktivitetshusen i Malmö. I avsnitt 122 snackar vi om högsta standard i bemötande och positiva affirmationer i en vardagsverksamhet med frukost, grillning och veckovisa kulturaktiviteter. Vi snackar med Talina Marcusson som är tillförordnad sektionschef på två av Malmös Allaktivitetshus.

Och mycket mycket mer Barnrättssnack

Vi har inte spikat allt ännu, och vi har många samtal kvar att spela in. Men! Vi kan redan nu lova att det blir intressant, roligt, givande, svårt och härligt!

Har du tips eller tankar om gäster eller ämnen du vill att vi pratar om, hör gärna av dig! Det brukar va en lång lista på ämnen och gäster, och vi blir lika glada varje gång vi får tips!

Och som alltid så finns ju alla avsnitt på dom flesta poddplattformarna. Du hittar exempelvis Barnrättssnack på Spotify.

Åsa Ekman
januari 26, 2024

Senaste inlägg

Följ
Nyhetsbrev
Få tips och trix på hur du kan arbeta med barnkonventionen. 

Copyright © Alla rättigheter förbehållna

crossmenu