I sommar har jag lyssnat på sommarprat, poddar, kollat dokumentärer och filmer som på olika sätt rör barnets rättigheter. Ett koncentrat av dessa barnrättstips hittar du här!
Barnrättstips 1. Barnen som pressas att bli elitidrottare
Den här dokumentären hittar du på SVT, det är en fransk dokumentär från 2024 och orginaltiteln är Baby Champions. Den visar hur allt yngre barn pressas och tränas hårdare och hårdare för att nå eliten och bli bäst. Och framförallt visar den hur många barn får livslånga fysiska skador och utsätts för kränkningar och psykiskt våld.
Jag tycker nog att titeln kanske borde va Vuxna som utsätter barn för våld inom idrotten, för det är just det som dokumentären visar. Men vi tenderar att inte kalla det för våld, utan att barnen pressas eller vuxna pushar och drillar barnen för att nå framgång. Det är våld barnen utsätts för. Och det visar dokumentären tydligt, även om den inte alltid beskriver det som våld.
Dokumentären berättar att 86% av elitidrottarna i Tyskland har utsätts för psykiskt våld nån gång när dom va under 18 år. Och 20% hade utsatts för grovt psykiskt våld. Barnen har fått fysiska skador, kronisk migrän, ledsjukdomar, ätstörningar, ohämmad utveckling och posttraumatiskt stressyndrom.
Det talas om en tystnadskultur, om att vägra utreda, att nationella aktörer hänvisar till enskilda ärenden som osynliggör strukturer, det rör sig om bestraffningar och uteslutning om en protesterar. Utmärkelser, tävlingar och medaljer går före allt. före barns trygghet, säkerhet, utveckling, glädje lek och vila.
Den visar samtidigt utifrån barnens perspektiv, det svåra i att tycka om sin idrott, att vilja va med. Och samtidigt va klämd mellan idrottens och föräldrarnas förväntningar. Att va låst i en värld som utsätter en för våld. Att förlora kontrollen över sitt liv.
Det finns dock hopp. Dokumentären avslutas med att vi får en inblick i hur idrotten kan va när vi utgår från ungas hälsa och perspektiv. Du hittar Barnen som pressas att bli elitidrottare här
Lite bonus, ett till barnrättstips på detta tema. I Barnrättssnack har vi intervjuat spelaragenten Peter Nilsson Ekman om barn och idrott vid två tillfällen faktiskt. I avsnitt 56 pratar vi utifrån frågan Barnkonventionen och elitidrott, omöjlig kombo? Och i avsnitt 105 pratar vi om föräldrars engagemang och hets i barns idrott.
Barnrättstips 2. 1000 barn
Här är en serie som är så långt ifrån barnets bästa och som det bara går tror jag, den finns på Netflix och heter 1000 barn. En brittisk dokumentär i tre delar som följer ett antal familjer som på olika sätt använt sig av en och samma spermadonator. Ingen vet exakt hur många barn som donatorn gett upphov till, det kan vara tusentals barn världen över.
Det är viktigt att lyfta att det är andra lagar som gäller i dom länder som dokumentären skildrar. I Sverige har vi en hel del lagar som syftar till att stärka barnets rättigheter i en process med assisterad befruktning och donerade könsceller (fast vi har en bra bit kvar också).
Serien kretsar kring en man som donerar spermier privat och via kliniker runt om i världen. Den visar hur kvinnor och par kommer som längtar efter barn väljer honom som donator, utan vetskap om hur många andra som också gjort samma val. I Sverige är det inte tillåtet att välja på det sättet, det är alltid en läkare som väljer donator och du som blivande förälder får inte vetskap om vem donatorn är (du får veta hårfärg, ögonfärg och längd typ). Och barnet får först veta när barnet uppnått en mogen ålder, vilket i praktiken oftast är 18 år.
Hursom. Mannen fortsätter donera och det blir fler och fler barn som kommer till via hans donation. Ju fler föräldrar som upptäcker varandra och att dom använt samma donator desto mer frågor och oro uppkommer. Mannen vägrar sluta donera och klinikerna fortsätter använda mannens spermier. Serien följer en grupp föräldrar som kämpar och vädjar till donatorn att sluta. Och det hela går så långt som till domstol.
Vi har diskuterat assisterad befruktning och donation i ett av avsnitten i Barnrättssnack. Vi pratade om hur barnkonventionen in när det inte finns ett barn (än), vilka rättigheter det handlar om, vad är en familj, vad brukar gå fel och vilka missuppfattningar finns. Vi snackade med experten Leontine Olsbjörk som även har egen erfarenhet av just donation.
Barnrättstips 3. Mary Kay - Notes on a scandal
På 1990-talet uppdagades att en lärare "haft en affär med sin elev". Den här serien handlar om den kvinnliga läraren som utnyttjade och utsatte sin elev för sexuella övergrepp. Även om dom i beskrivningen av serien uttrycker att "det fick Amerika att ifrågasätta vad som är acceptabelt i kärlek."
Mary Kay Letourneau va dotter till en amerikansk senator som uppfostrade en familj i ett katolskt hem och ständigt lyfte moral och anseende som viktiga värderingar. Hon blev lärare och va väldigt poppis bland eleverna. Hon blev, hävdade hon, förälskad i en av eleverna och dom inledde en relation. Hon va 34 år och han 12 år. Och hon blev gravid.
Mary Kay Letourneau döms till slut och avtjänar straffet i fängelse. Men, innan det kommer dit lyckas hon undkomma fängelse för våldtäkt mot barn och blir istället villkorligt frigiven och tvingas till terapi. Med tillägget att hon absolut inte får träffa pojken. Dock är det precis det hon gör. Och blir påkommen.
Dokumentären försöker göra ett slags personporträtt om henne och inte enbart fokus på det faktum att hon utsatt ett barn för sexuellt utnyttjande och dömts för våldtäkt mot barn. Jag funderar på om det hade gjorts på samma sätt om det varit en man som utnyttjat ett barn, en elev? Det är tydligt hur mycket svårare omgivningen har att ta in att det är en kvinna som manipulerar, utnyttjar och utsätter ett barn för våld - under förevändningen av att dom är kära. Något Mary Kay Letourneau fortsätter hävda i böcker och genom att hon senare också gifter sig med pojken.
Dokumentären finns på Discovery+ och du hittar den här.
Barnrättstips 4. Allt du velat veta - om pedofili
Lyssnade på ett poddavsnitt med Christoffer Rahm som är psykiatriker och forskare vid Karolinska institutet och en av forskarna som arbetar med ett behandlingsprogram som syftar till att förebygga sexuella övergrepp mot barn.
Allt du velat veta är en populärvetenskaplig podd som lyfter en enorm blandad mängd ämnen. Och just det här avsnittet försöker lyfta varför vissa personer har pedofila drag och vilka behandlingsmetoder som funkar och varför det är viktigt att prata om pedofili.
Barnrättstips 5. Problemungdomar - en amerikansk mångmiljardindustri
En kvinna tittar tillbaka på sin ungdom och försöker förstå vad som hände på ungdomshemmet hon va på. Tillsammans med andra med liknande erfarenheter, går dom igenom filmer, berättelser och dokument om kränkningar, våld och övergrepp på ungdomshemmen runt om i USA.
Det här är en serie om institutionellt våld, om vuxnas tro på säljande företag och om begreppet problembarn- och problemungdomar. Hur lätt vi har att ta till begreppen och vad det kan leda till att inte se barn som just barn. Och, vad som kan ske bakom stängda dörrar när barn isoleras från sin familj.
Problemungdomar visar utsattheten hos barn som blir omhändertagna, vad det kan göra med ett barn att tvingas till lydnad, isolering och sjuka mängder av helt oförståeliga regler.
Du hittar den här dokumentären på Netflix, eller genom att klicka här.
Barnrättstips 6. Blodsband
SVT har en serie i sex delar där vi får följa artisten Daniela Rathana och nyhetsprogramledaren Alex Letic när letar efter biologiska släktingar i Thailand och Brasilien. Deras båda mammor är adopterade och serien skildrar resan dom gör i respektive land.
Det finns en del att säga om hur SVT skildrar barn i den här serien, vad dom väljer att lyfta med och inte. Men jag tycker att det sista avsnittet, när dom båda fikar och försöker summera vad dom varit med om är viktigt att se. Adoption påverkar inte bara barnet som adopteras, det påverkar många barn i flera led. Det är ett generationstrauma. Och just den fikan, det samtalen gör serien (eller i alla fall sista avsnittet) väldigt värd att se. Särskilt eftersom adoption är en fråga som vi sällan diskuterar med utgångspunkt i barnets bästa.
Du kan se Blodsband här, på SVT play.
Och på temat adoption så sommarpratade kocken Jennie Wallden om sina minnen, att som barn komma till ett helt nytt land. Om att minnas genom mat. Och som hon uttrycker det "Att behöva minnas själv, för ingen annan kan göra det". Det är också värt att lyssna på. Definitivt. Du hittar det här.
En till bonus, ett barnrättstips på temat adoption. Det är inte nytt, men riktigt viktigt. Madeleine In Hwa Björk berättar i sommar 2019 om att försöka få tillgång till sina rättigheter, till sin historia. Och om hur fel det går, för många och att hon va ett av barnen som kommit till fel land, med fel papper, namn och födelsedag. Om adoptionsbyråer som ljuger och enbart visar en sida. Du hittar det sommarpratet här.
Barnrättstips 7. Sommar i P1 med Stella Österling
Jag har såklart också lyssnat på ett gäng sommarprat. Det kanske viktigaste var Stella Österlings. Stellas berättelse är både unik och alldeles för vanlig, tyvärr.
Stella Österling berättar om hur det är att va ung och placeras på olika institutioner och behandlingshem. Det är en berättelse om trauman på SiS-hem.
"I skolan var jag den där stökiga eleven i klassen som aldrig kunde sitta stilla eller vara tyst. Jag passade inte in någonstans och varje gång jag blev avstängd på grund av bråk sjönk min självkänsla"
Foto: Mattias Ahlm.
Stella berättar om hur fort det gick, att inte förstå vad en lvu-placering är, att inte få tid att processa och oron att tvingas lämna sin familj och viktiga personer i ens liv. Och hur det sen är att bli placerad på ett SiS-hem.
Sommarpratet avslutas med berättelsen om Sistjejer, instagramkontot som Linn Skånnberg startade. Sistjejer är ett upprop med över 350 vittnesmål från insidan av SiS. Det är idag en kraft som vill skapa förändring, som vill att ansvariga ska lyssna, förändra och involvera dom i arbetet. Och, att ansvariga säger förlåt.
Lyssna på Stella Österlings sommar här.
Barnrättstips 8. Sommar i P1 med Ellen Krauss
Ellen Krauss förberedde sitt sommarprat när hon va 15 år, som del i en skoluppgift. Och det är samma innehåll som 2024 års sommarpratat kretsar kring. Om musiken, gitarren och känslan som barn att bli kär, fast i fel person. Och om att va sig själv, vem är det ens?
"Jag vet att det finns en fin tanke bakom att det ska komma från barnet själv. Att “barnet berättar när barnet är redo” men jag undrar samtidigt vad som hade hänt om någon faktiskt frågat mig rakt ut? För ärligt talat var det rätt svårt att själv fatta att det här var saker man ens kunde fundera på. Jag var annorlunda men varför jag var det och var det kom ifrån fattade jag inte. Och det kanske hade varit lättare att acceptera det hos mig själv om någon annan hade blandat sig i. För min allra allra största rädsla, det var just att alla runt mig skulle bli så besvikna. Att alla skulle tycka att jag var konstig och till slut välja bort mig. Hur onödig den rädslan än visade sig vara, var jag skiträdd"
I det här sommarpratet får vi följa med i Ellen Krauss tankar som barn, om att va sig själv, att kompromissa med sig själv som barn för att passa in. Och rädslan att bli bortvald. Om kärlek och könsidentitet.
"Det är så knäppt och prata om ett lesbiskt barn, men hur lesbiskt är inte det? Att jag redan där längtade efter min fru? Hur kunde jag göra det? Jag kände ingen kvinna som hade en fru?"
Foto: Mattias Ahlm.
Barnrättstips 9. Sommar i P1 med Markus Torgeby
Ett annat sommarprat som berörde va Markus Torgebys. Det handlar om naturen, att bo ute, om löpning och att va barn och anhörig. Även om just orden barn som anhörig inte nämns så handlar det mycket om det. Om tankar, oro, funderingar och att försöka hitta kontroll som barn när ens förälder är sjuk.
Foto: Mattias Ahlm.
"Varje kväll ropar mamma på hjälp nedanför trappan, ibland undrade jag vad hon höll på med, varför går hon inte bara. Jag förstod inte att mamma hade drabbats av något som inte går att styra över med viljan"
Markus Torgebys sommarprat ger en inblick i ett barns värld, när vuxna runtomkring inte har en aning. När skolan inte funkar och att försöka hitta en egen väg. Men också om att ta ansvar, att va ung omsorgsgivare och hopp att ens förälder ska bli frisk.
"En dag när jag går i skolans trappor känns benen tunga som bly och då drabbar en tanke mig: ”Markus, du har fått MS, det var precis så här det började för Mamma”. Får fullständig panik, svårt att andas. Axlarna åker upp, känslan av att inte kunna dra djupa andetag. Det blir som en cementblandare i skallen av oro.
Oro jag inte kan slå ifrån mig, blir helt uppfylld av ångest. Enda gången det stillnade var när jag sprang. Men direkt när jag var klar med träningen, satt på bussen och färjan på väg hem började det mala i huvudet.
Fick svårt att sova, tankarna elektriska. Låg med huvudet hårt mot sänggaveln för att känna ett tryck längst upp, det hjälpte lite"
Barnrättstips 10. K-special, Suzanne Osten – ett porträtt
Ett porträtt om en modig barnrättskämpe, som pratade barnperspektiv långt innan barnkonventionen och som rationellt valde barn och konsten - Suzanne Osten.
Suzanne Osten är regissör och ligger bakom Unga Klara, sveriges nationella scen för barn och unga. Det är ett porträtt om att ställa höga krav, lyfta livet och svåra ämnen och om barnet. Om varför en behöver skapa konst för barn, om processen och att ta barn på allvar. Du hittar avsnittet på SVT play, här.
Suzanne Osten kommer också sommarprata den 18/8.